MH370

Terkini

PBNS kemuka surat bantahan


MOHAMAD bersalaman dengan pemain-pemain Negeri Sembilan semasa menghadiri majlis makan tengah hari di Klana Resort, Seremban semalam.

PERSATUAN Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS) menghantar bantahan bertulis kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berhubung penetapan syarat baru bagi pasukan yang layak bertanding pada perlawanan Sumbangsih musim depan.

Bantahan itu dibuat berikutan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Pertandi- ngan FAM sebelum ini bahawa juara Piala Malaysia akan menentang juara Liga Super musim ini.

Secara tradisinya, perlawanan Sumbangsih bagi merebut Piala Sultan Ahmad Shah disertai oleh juara Piala Malaysia dan juara Piala FA.

Berikutan itu, Negeri Sembilan yang menjuarai Piala FA musim ini, secara rasminya telah menghantar surat bantahan melalui PBNS kepada FAM supaya mempertimbangkan keputusan tersebut.

Presiden PBNS, Datuk Seri Mohamad hasan berkata, pihaknya tidak berpuas hati dengan penetapan tersebut yang dibuat pada pertengahan musim lalu.

“Kami telah menghantar surat bantahan semalam (kelmarin) kerana secara tradisi- nya, perlawanan itu melibatkan juara Piala FA berentap dengan juara Piala Malaysia pada setiap kali pembukaan musim baru.

“Namun, saya amat kesal apabila FAM memutuskan ketetapan baru yang menyatakan bahawa perlawanan akan datang akan mempertemukan juara Liga Super (Selangor) dengan juara Piala Malaysia (Kelantan),” katanya.

Beliau yang juga Menteri Besar berkata demikian pada sidang akhbar selepas menghadiri Majlis Makan Tengah Hari bersama pihak pengurusan PBNS termasuk pemain bola sepak Negeri Sembilan di Klana Resort, Seremban semalam.

Jelasnya, lebih dikesali pengumuman itu dibuat pada pertengahan musim yang mana setiap dasar atau peraturan baru seharus- nya dikuat kuasa atau diumumkan pada awal musim demi kepentingan semua.

“Saya bukan hendak mengkritik tetapi saya membantah atas dasar melindungi ke- pentingan, hak dan keadilan bagi pasukan dan pemain negeri ini .

“Perubahan dasar ini seperti menyaksi- kan ada individu yang mempunyai konflik kepentingan tersendiri,” tegas Mohamad.

Tambahnya lagi, perkara itu penting demi kebaikan semua terutama FAM yang di- anggap sebagai organisasi profesional yang mengelolakan pembangunan bola sepak tanah air.

Dalam perkembangan lain, Mohamad memberitahu, PBNS berusaha memancing beberapa muka baru untuk memantapkan skuad Hoben Jang Hoben bagi menghadapi musim depan.

“Kita telah mengenal pasti beberapa pemain baru untuk diserapkan ke pasukan ini dan beberapa pemain juga akan dilepaskan pada musim depan.

“Bagaimanapun, Wan Jamak Wan Hassan akan kekal sebagai ketua jurulatih untuk musim depan,” katanya.

PBNS kemuka surat bantahan Reviewed by admin Ucop on 12:58 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Kickbola Blogspot Soccer Online News © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.